skip to Main Content

Sniff, sniff!

En doft av framgång

Att ha en florist i huset är bra på många sätt.
Förutom att det är trevligt och praktiskt kan det faktiskt vara bra för produktiviteten.

Blomstrande affärer

För att vi med fog ska kunna kalla Kineum ett femstjärnigt kontor tycker vi att det behövs en blombutik i huset. Den blir en del i buketten av miljöer som ska göra Kineum till en plats man längtar till.

Floristen kommer att fylla en viktig uppgift: Förutom att ge besökare ett färgstarkt välkomnande, kan växterna som säljs faktiskt bidra till produktiviteten. Blommor och växter höjer som bekant trivseln och vi vet att en trivsam miljö kan motverka, eller åtminstone minska, psykisk ohälsa. Vår hjärna stimuleras helt enkelt av olika sinnesintryck som den tolkar positivt, och gör oss därigenom både lugnare och mer produktiva. Blommor och växter påverkar oss positivt, både fysiskt och psykiskt:

Växterna hjälper dig att slappna av och fokusera

Försjunk en stund i en begonia, titta djupt in i en hibiscus … du kommer med stor sannolikhet slappna av. Flödet av syre till hjärnan ökar och hjälper dig att fokusera. Dessutom sägs färgstarka blad inspirera, entusiasmera och ge energi till omgivningen. Även koncentrationsförmågan höjs i rum med växter.

Renar luften

Växterna påverkar oss också rent fysiskt, vissa växter renar luften. Ett exempel är murgrönan som tar upp formaldehyd. Vissa växter påverkar även luftfuktigheten och oftast är de mycket snyggare än luftfuktare.

Rensar luften

Det finns många anledningar att fira på ett kontor. Och ibland behöver man försonas. Och i så fall, vad rensar luften bättre en än blomma? Då är det förstås bra att ha en florist nära till hands.

Hörde vi plask?

Bada i kreativitet

Det finns flera fördelar med pool på jobbet:
Att bada gör dig mer kreativ, hjälper dig att fokusera och får dig att bli smartare.
Och så är det ju skönt och trevligt.

Som ringar på vattnet

En av anledningarna till att vi kallar Kineum för det 5-stjärniga kontoret är takpoolen i vår pool club på våning 27. Och faktum är att det kommer finnas ännu en pool på spa-våningen under. Det kan låta som rena lekstugan, vilket stämmer i viss mån. Tanken är att skapa en mängd olika typer av miljöer, med olika tempon, som gör Kineum till en plats man verkligen vill vara på. Tillsammans med kollegor eller för sig själv en stund. En plats som både kan hjälpa till att bryta mönster, ge energi och skapa lugn. Som främjar arbetsklimatet och i förlängningen affärerna. Där effekterna helt enkelt sprider sig som ringar på vattnet.

Poolen höjer din kreativitet

På en arbetsplats är det ofta många arbetsmoment som utförs på ren rutin. Att bryta ett sådant mönster, att till exempel boka möte i poolen istället för i mötesrum 4, kan ofta leda till nya idéer och lösningar. Det oväntade piggar upp.

Poolen hjälper dig att fokusera

Simning är en utmärkt träningsform som ger både kondition och styrka. Dessutom är det skonsamt mot kroppen. Motion ger ökad blodtillförsel till hjärnan vilket i sin tur gör det enklare för den att ta emot, lagra, plocka fram och bearbeta information. Du blir helt enkelt mer fokuserad. Den kortsiktiga effekten av detta håller i sig ett par timmar. På lite längre sikt påverkar regelbunden fysisk träning kopplingarna mellan hjärnans lober så att du tänker snabbare.

Poolen hjälper dig att slappna av

En vuxen människa består till ungefär 60 % av vatten. Vi klarar oss helt enkelt inte utan det. Kanske är det därför många av oss dras till vatten. Studier har visat att vistelse i eller vid vatten kan ha meditationsliknande effekter. Hjärnan mår bra av att vila från det “vardagliga bruset” och därför är miljön vid en av våra pooler rofylld för att förstärka stunden av ro ytterligare. Det är något med ljudet av vatten som får oss att varva ner. Efter ett kort dopp är du redo igen.

En kristallvas som rymmer det mesta

Allt för dygnets alla timmar kommer att samlas under samma pool. ESS Group, som ligger bakom bland annat The Steam Hotel, Pigalle och Ystads Saltsjöbad, ska på 17 våningar skapa ett nytt slags hotell: Jimmy’z i Kineum. Med spa, restauranger, barer, träning, service, nöje, avkoppling och höga ambitioner blir det en unik destination. Som kontorshyresgäster kommer ha tillgång till.

Nätverk i kvadrat

Varför ser Kineum ut som den gör? Intentionen från arkitekten, Marco Folke Testa på Reflex Arkitekter,  är att fasadens mönster ska ge associationer till fisknät och hamnkranarnas fackverk. Nätet anknyter också till nätverken som den blandade aktiviteten i Kineum möjliggör. Men bortsett från det är huset verkligen vackert och ett nytt landmärke i Göteborg. Förhoppningsvis ger den dig anledning att peka och säga att ”där, i den stora kristallvasen, där jobbar jag.”

Något utöver det ovanliga

Vardagen förgylls av Jimmy’z i Kineum. Förutom den speciella atmosfär som ett hotell med besökare ger, får du tillgång till allt vad det innebär av service, möten och varför inte lite vardagslyx?

Kineum innehåller många överraskningar. Här har du möjlighet att ge konferensen en helt unik inramning, du kan ha kundmöte i den italienska restaurangen eller varför inte workshop i poolen? I Kineum kan du förvänta dig det oförväntade.

Istället för lunchlåda.

Tillsammans med hotellet blir Kineum en plats där du dagligen möts av nya intryck och mängder av aktiviteter. I huset kommer det att finnas sex olika restauranger, barer och kaféer med olika spännande teman. Från bottenvåningens klassiska frukostrestaurang, till den spektakulära poolbaren på toppvåningen.

Attraktiva mötesplatser utvecklar Gårda i Göteborg.

Jonas Stenberg, VD på ESS Group om vad som kommer att göra Kineum till en destination: 

Stadsutveckling ska få områden att leva även efter kontoren har stängt. Men i otippade områden krävs något utöver det vanliga, och det är precis det vi planerar i Gårda.

Med sina många rivningstomter är Gårda ingen given destination. Det som talar för området är att det ligger förhållandevis centralt och strategiskt vid E6:an. Dessutom finns det väldigt många människor inom en radie på 15 mil, och det är där Gårda börjar bli intressant i mina ögon.

Det började med att vi på ESS Group fick kontakt med NCC och Platzer och pratade om deras planer på att bygga fastigheten Kineum i Gårda. Vi hade en bra dialog med NCC och vi har stort förtroende för Platzer som, liksom vi, tänker väldigt långsiktigt kring sina byggnader. Det är viktigt eftersom det är Platzer som kommer förvalta fastigheten när den står färdig. Att tänka långsiktigt bäddar för ansvarsfullt byggande.

 

Blandat nöjesutbud stärker marknaden

Det vi vill göra i Gårda är att skapa en nöjesdestination dit människor vill komma och umgås, slappna av och ha roligt. Det ska finnas rum att hyra, men vi vill tänka större än bara ett traditionellt hotell och skapa ett varmt vardagsrum som är öppet för alla. Vi planerar därför en livlig urban saluhall i bottenvåningen dit alla är välkomna att äta eller köpa med sig något gott hem. I huset tänker vi oss fyra, fem olika restaurangkoncept, musik, spa och en del med shuffleboard, gaming, pingis, biljard, escape rooms, karaoke … Det ska vara som att gå in på ett nöjesfält, och det är det som kommer krävas för att locka människor till Gårda. Ett traditionellt hotell med en lobby och reception räcker inte. Människor, oavsett om de är från London, Göteborg, Oslo, Borås eller Stockholm ska vilja stanna i minst 48 timmar och ha fantastiskt roligt, och vilja komma tillbaka. Det är vårt mål.

Att anordna möten eller konferenser på ett sådant ställe blir mer intressant än en traditionell anläggning som bara satsar på möteslokaler och representationsplatser. För att inte tala om att ha sitt kontor i huset. Vi gjorde på liknande sätt när vi utvecklade nöjesdestinationen Steam Hotel i Västerås, där ingen ville satsa förutom vi. Nu har marknaden där ökat med 23 procent, och vår ambition i Gårda är att överträffa oss själva. Jag tror att vi kan få se ett otroligt uppsving för alla som vistas i området.

Stadsutveckling ska levandegöra städerna

Ofta är områden med många kontor levande mellan 8 och 18, sedan är det ganska dött. En bra mix bidrar till att ett område är attraktivt utöver traditionella arbetstider. Vår hotell- och restaurangdel i Gårda kommer göra att 500 personer är i området dygnet runt utöver de som arbetar på kontoren och serviceinrättningarna.

Det är otroligt viktigt att skapa värden som inte finns i området i nuläget. Att det finns en stark ankarhyresgäst som levandegör området 24 timmar om dygnet kommer skapa sådana värden. Innehåll kommer vara avgörande framöver för att skapa en attraktionskraft som står sig över tid. Det är därför vi ifrågasätter det traditionella sättet att bygga på, där man utvecklar och bygger utifrån en tidshorisont på sex, sju år och sedan lämnar området. Att jobba tillsammans med NCC och Platzer på ett långsiktigt sätt känns därför helt rätt och väldigt inspirerande.

Vi har tecknat avtal på 20 år till att börja med, och går allt som vi hoppas lär vi förlänga. Just nu sker ett paradigmskifte där man behöver fokusera på innehållet och att utveckla en destination eller en plats, snarare än att tänka att man endast utvecklar en kontorsfastighet – eller ett hotell för den delen. För genom att Kineum och Gårda kan erbjuda ett lockande innehåll med olika sorters service och nöjen i toppklass blir kontorsplatserna i området mer attraktiva, det säger sig självt. Då kan ett område som Gårda bli en riktig nöjesdestination och knutpunkt.

För mer information om ESS Group och hur man tänker kring destinationsutveckling, besök gärna www.essgroup.se