skip to Main Content

Kineum är ett hus i rörelse

En plats med olika tempon för olika situationer. En destination som lockar människor. Kanske för ett besök på någon av husets restauranger, för en hotellweekend, eller för att det är den absolut bästa platsen att ha sitt kontor på.

Kontoret som upplevelse

Vi är övertygade om att människor mår bäst av att träffas och umgås. Och att vi presterar som allra bäst i miljöer som är härliga, inspirerande och sjuder av liv. Miljöer som erbjuder allt det där man inte kan få hemma. Där man kan välja om man vill ha mötet i poolen, arbeta i kaffebaren, eller luta sig tillbaka på sitt eget avskilda kontor. Där det finns servicefunktioner. Där det finns människor!

Därför har vi fyllt Kineum med allt vi tycker hör hemma på ett riktigt 5-stjärnigt kontor. Så att det blir ännu roligare att vara på jobbet.

Välkommen att checka in.

Mums filibabba!

Näring för näringslivet

Ett rikt och varierat matutbud på kontoret kan göra underverk: Du får skärpta medarbetare, bättre gemenskap och något extra att locka kunder med. Samt goda luncher.

Tack för maten!

Vad är det som gör Kineum till ett 5-stjärnigt kontor? Förutom att det innehåller spa, gym, nöjen, florist och annan service som man inte brukar hitta på jobbet, har vi berikat huset med sex spännande restauranger och barer med varierande utbud. Tillsammans bildar det en helt unik kontorsmiljö. Men på vilket sätt påverkar matutbudet dina affärer? Mer än du tror, det finns flera skäl att tacka för maten.

Kost och logik

Om vi börjar med det allra mest grundläggande: vi behöver äta och dricka ordentligt för att fungera bra på arbetsplatsen. Då blir man skärpt, fattar bättre beslut, arbetar mer effektivt och tjänar i slutändan mer pengar, kort och gott. Då är det självklart en fördel att ha ett bra, varierat och spännande utbud nära tillhands, som på Kineum. Sex olika ställen dit man kan söka sig för ett välbehövligt avbrott, kanske unna sig lite lyxfika i poolbaren som omväxling. För att skärpa sinnet och det logiska tänkandet.

Samarbete och kreativitet

Måltiden har en viktig social funktion och lunchen är ofta en höjdpunkt under arbetsdagen. Sammanhållningen och gruppkänslan på jobbet stärks över ett dukat bord och inte sällan är det under de här mindre formella mötena som lösningar på problem och nya infallsvinklar dyker upp. Man sitter inte vid sin dator utan har distans till arbetsuppgiften och hade kanske tänkt prata om något helt annat. Det är då snilleblixtarna brukar slå ner. Även samarbeten med kunder gynnas förstås av ett rikt och lockande utbud av restauranger och barer.

Vitaminer och glada miner

Om man månar om maten månar man om sina medarbetare. Ett rikt och varierat utbud av restauranger gör det helt enkelt trevligare och ännu mer motiverande att gå till jobbet. Att det finns mängder av bra och hälsosamma alternativ på de olika matställena bidrar ju förstås också till nöjda och pigga miner. Dessutom höjer det förmodligen frisknärvaron och företaget sparar pengar.

Hörde vi plask?

Bada i kreativitet

Det finns flera fördelar med pool på jobbet:
Att bada gör dig mer kreativ, hjälper dig att fokusera och får dig att bli smartare.
Och så är det ju skönt och trevligt.

Som ringar på vattnet

En av anledningarna till att vi kallar Kineum för det 5-stjärniga kontoret är takpoolen i vår pool club på våning 27. Och faktum är att det kommer finnas ännu en pool på spa-våningen under. Det kan låta som rena lekstugan, vilket stämmer i viss mån. Tanken är att skapa en mängd olika typer av miljöer, med olika tempon, som gör Kineum till en plats man verkligen vill vara på. Tillsammans med kollegor eller för sig själv en stund. En plats som både kan hjälpa till att bryta mönster, ge energi och skapa lugn. Som främjar arbetsklimatet och i förlängningen affärerna. Där effekterna helt enkelt sprider sig som ringar på vattnet.

Poolen höjer din kreativitet

På en arbetsplats är det ofta många arbetsmoment som utförs på ren rutin. Att bryta ett sådant mönster, att till exempel boka möte i poolen istället för i mötesrum 4, kan ofta leda till nya idéer och lösningar. Det oväntade piggar upp.

Poolen hjälper dig att fokusera

Simning är en utmärkt träningsform som ger både kondition och styrka. Dessutom är det skonsamt mot kroppen. Motion ger ökad blodtillförsel till hjärnan vilket i sin tur gör det enklare för den att ta emot, lagra, plocka fram och bearbeta information. Du blir helt enkelt mer fokuserad. Den kortsiktiga effekten av detta håller i sig ett par timmar. På lite längre sikt påverkar regelbunden fysisk träning kopplingarna mellan hjärnans lober så att du tänker snabbare.

Poolen hjälper dig att slappna av

En vuxen människa består till ungefär 60 % av vatten. Vi klarar oss helt enkelt inte utan det. Kanske är det därför många av oss dras till vatten. Studier har visat att vistelse i eller vid vatten kan ha meditationsliknande effekter. Hjärnan mår bra av att vila från det “vardagliga bruset” och därför är miljön vid en av våra pooler rofylld för att förstärka stunden av ro ytterligare. Det är något med ljudet av vatten som får oss att varva ner. Efter ett kort dopp är du redo igen.

Sniff, sniff!

En doft av framgång

Att ha en florist i huset är bra på många sätt.
Förutom att det är trevligt och praktiskt kan det faktiskt vara bra för produktiviteten.

Blomstrande affärer

För att vi med fog ska kunna kalla Kineum ett femstjärnigt kontor tycker vi att det behövs en blombutik i huset. Den blir en del i buketten av miljöer som ska göra Kineum till en plats man längtar till.

Floristen kommer att fylla en viktig uppgift: Förutom att ge besökare ett färgstarkt välkomnande, kan växterna som säljs faktiskt bidra till produktiviteten. Blommor och växter höjer som bekant trivseln och vi vet att en trivsam miljö kan motverka, eller åtminstone minska, psykisk ohälsa. Vår hjärna stimuleras helt enkelt av olika sinnesintryck som den tolkar positivt, och gör oss därigenom både lugnare och mer produktiva. Blommor och växter påverkar oss positivt, både fysiskt och psykiskt:

Växterna hjälper dig att slappna av och fokusera

Försjunk en stund i en begonia, titta djupt in i en hibiscus … du kommer med stor sannolikhet slappna av. Flödet av syre till hjärnan ökar och hjälper dig att fokusera. Dessutom sägs färgstarka blad inspirera, entusiasmera och ge energi till omgivningen. Även koncentrationsförmågan höjs i rum med växter.

Renar luften

Växterna påverkar oss också rent fysiskt, vissa växter renar luften. Ett exempel är murgrönan som tar upp formaldehyd. Vissa växter påverkar även luftfuktigheten och oftast är de mycket snyggare än luftfuktare.

Rensar luften

Det finns många anledningar att fira på ett kontor. Och ibland behöver man försonas. Och i så fall, vad rensar luften bättre en än blomma? Då är det förstås bra att ha en florist nära till hands.

Bryggare kan ingen vara

Där kaffet finns händer det grejer.

 Vattenhålet där alla samlas, till och med de som inte gillar kaffe.

Sumpa inte detta!

En verksamhet kan stå och falla med kaffet … Nu kanske vi tog i men faktum är att kaffet spelar en central roll på kontoret. Och eftersom Kineum är det 5-stjärninga kontoret erbjuder vi naturligtvis kaffe av högsta kvalitet i våra restauranger och kaféer. Gott kaffe på jobbet är helt enkelt a och o för att skapa en trivsam arbetsplats. Det ökar medarbetarnas välbefinnande, gör dem bättre på arbetet och kan till och med stärka företagets kundrelationer. Här är några av orsakerna.

Bra kaffe ökar nöjdheten

Om du frågar en kaffedrickare kommer han eller hon med stor sannolikhet säga att gott kaffe ökar deras arbetsglädje. Och tvärtom; om kaffet inte faller dem på läppen kan det få en negativ effekt på humöret. Det ena leder till det andra: medarbetarna blir trötta och irriterade och mindre produktiva. Det gäller alltså att kaffet är gott och att det finns flera sorter att välja på så att alla blir nöjda. Och så kommer det att bli i Kineum.

Kaffe är avstressande

Mycket på jobbet? Då är det bra att ta en paus. Under en arbetsdag bör man göra flera små avbrott och då är kaffepausen ett utmärkt alternativ. Det räcker med 5 minuter och lite prat om väder och vind så är man på banan igen. Tar man för vana att gå till kaffemaskinen då och då under dagen får man dessutom en välbehövlig bensträckare på köpet.

Kaffe stärker relationerna

Det är över en kopp kaffe de viktiga besluten tas. Och många oviktiga. Som var man ska äta lunch eller om man ska ha mjölk eller socker i. Sådant smått och gott är alltid värt en diskussion och skapar kontakter som i slutändan stärker de sociala banden på arbetsplatsen. En kopp kaffe med en kollega eller kund kan helt enkelt vara ett bra sätt att bygga relationer. Och en riktigt välgjord cappuccino kan mycket väl vara en anledning för en kund att komma på besök lite oftare.

Kaffe höjer produktiviteten

I lagom mängder piggar kaffe upp och skärper koncentrationsförmågan. kaffet ger en kick som höjer produktiviteten. Och på väg till jobbet kan den hägrande koppen med gott kaffe vara nog så motiverande och ge arbetsdagen en riktigt produktiv rivstart.

snittar till lunch?

Konst som bryter mönster

Konst kan faktiskt medverka till bättre prestationer, höja stämningen och välbefinnandet och stärka banden mellan anställda och kunder.

Konst på jobbet

Vi kallar Kineum för det 5-stjärniga kontoret. Varför då? Jo, för att här ska vi skapa miljöer som bryter mönster och utforma platser man verkligen vill vara på, som främjar arbetsklimatet och i förlängningen affärerna. Konstgalleriet är ett exempel på en sådan plats. Konst på jobbet är bra på en mängd sätt. Den kan faktiskt medverka till bättre prestationer, höja stämningen och välbefinnandet och stärka banden mellan anställda och kunder.

Konst gör oss kreativa

Ibland kan det faktiskt vara bra att bli distraherad på jobbet, om det är självvalt. Ett avbrott i rutinerna kan ge en omstart på en annars uppbokad arbetsdag. Ett besök på kontorets galleri kan alltså rekommenderas om man har kört fast i en arbetsuppgift. För vår hjärna stimuleras av olika sinnesintryck som den tolkar positivt och gör oss lugnare. En konstupplevelse kan öppna sinnet, ge impulser och nya infallsvinklar. Sammantaget blir förutsättningarna för kreativitet utmärkta.

Konst skapar gemenskap

Ett konstgalleri på arbetsplatsen höjer trivselfaktorn. Det är en stämningshöjare och ger en känsla av omvårdnad och exklusivitet. Det signalerar att på den här arbetsplatsen vet man vad som är bra, här tar man hand om sina anställda. Det blir en oas i en annars prestationsinriktad miljö som stundtals kan vara stressig. Dessutom är ett galleri en plats där man möts, umgås och diskuterar. Och varför inte inleda ett kundmöte i galleriet?

Konst stärker varumärket

Om kreativitet, innovation och öppna samtal är delar av arbetsplatsens kultur kan konstverk hjälpa till att underbygga dessa värden och göra dem tydliga. Konst kan helt enkelt förstärka bilden av ett företag och kommunicera detta utan ord. Att ha konst på jobbet stärker kort och gott företagets varumärke och ger signaler om att företaget är framåtriktat och kreativt. Men framför allt är det fint att titta på.

En kristallvas som rymmer det mesta

Allt för dygnets alla timmar kommer att samlas under samma pool. ESS Group, som ligger bakom bland annat The Steam Hotel, Pigalle och Ystads Saltsjöbad, ska på 17 våningar skapa ett nytt slags hotell: Jimmy’z i Kineum. Med spa, restauranger, barer, träning, service, nöje, avkoppling och höga ambitioner blir det en unik destination. Som kontorshyresgäster kommer ha tillgång till.

Nätverk i kvadrat

Varför ser Kineum ut som den gör? Intentionen från arkitekten, Marco Folke Testa på Reflex Arkitekter,  är att fasadens mönster ska ge associationer till fisknät och hamnkranarnas fackverk. Nätet anknyter också till nätverken som den blandade aktiviteten i Kineum möjliggör. Men bortsett från det är huset verkligen vackert och ett nytt landmärke i Göteborg. Förhoppningsvis ger den dig anledning att peka och säga att ”där, i den stora kristallvasen, där jobbar jag.”

Något utöver det ovanliga

Vardagen förgylls av Jacy’z Hotel & Resort. Förutom den speciella atmosfär som ett hotell med besökare ger, får du tillgång till allt vad det innebär av service, möten och varför inte lite vardagslyx?

Kineum innehåller många överraskningar. Här har du möjlighet att ge konferensen en helt unik inramning, du kan ha kundmöte i den italienska restaurangen eller varför inte workshop i poolen? I Kineum kan du förvänta dig det oförväntade.

Istället för lunchlåda.

Tillsammans med hotellet blir Kineum en plats där du dagligen möts av nya intryck och mängder av aktiviteter. I huset kommer det att finnas sex olika restauranger, barer och kaféer med olika spännande teman. Från bottenvåningens klassiska frukostrestaurang, till den spektakulära poolbaren på toppvåningen.

Attraktiva mötesplatser utvecklar Gårda i Göteborg.

Jonas Stenberg, VD på ESS Group om vad som kommer att göra Kineum till en destination: 

Stadsutveckling ska få områden att leva även efter kontoren har stängt. Men i otippade områden krävs något utöver det vanliga, och det är precis det vi planerar i Gårda.

Med sina många rivningstomter är Gårda ingen given destination. Det som talar för området är att det ligger förhållandevis centralt och strategiskt vid E6:an. Dessutom finns det väldigt många människor inom en radie på 15 mil, och det är där Gårda börjar bli intressant i mina ögon.

Det började med att vi på ESS Group fick kontakt med NCC och Platzer och pratade om deras planer på att bygga fastigheten Kineum i Gårda. Vi hade en bra dialog med NCC och vi har stort förtroende för Platzer som, liksom vi, tänker väldigt långsiktigt kring sina byggnader. Det är viktigt eftersom det är Platzer som kommer förvalta fastigheten när den står färdig. Att tänka långsiktigt bäddar för ansvarsfullt byggande.

Stadsutveckling ska levandegöra städerna

Ofta är områden med många kontor levande mellan 8 och 18, sedan är det ganska dött. En bra mix bidrar till att ett område är attraktivt utöver traditionella arbetstider. Vår hotell- och restaurangdel i Gårda kommer göra att 500 personer är i området dygnet runt utöver de som arbetar på kontoren och serviceinrättningarna.

Det är otroligt viktigt att skapa värden som inte finns i området i nuläget. Att det finns en stark ankarhyresgäst som levandegör området 24 timmar om dygnet kommer skapa sådana värden. Innehåll kommer vara avgörande framöver för att skapa en attraktionskraft som står sig över tid. Det är därför vi ifrågasätter det traditionella sättet att bygga på, där man utvecklar och bygger utifrån en tidshorisont på sex, sju år och sedan lämnar området. Att jobba tillsammans med NCC och Platzer på ett långsiktigt sätt känns därför helt rätt och väldigt inspirerande.

Vi har tecknat avtal på 20 år till att börja med, och går allt som vi hoppas lär vi förlänga. Just nu sker ett paradigmskifte där man behöver fokusera på innehållet och att utveckla en destination eller en plats, snarare än att tänka att man endast utvecklar en kontorsfastighet – eller ett hotell för den delen. För genom att Kineum och Gårda kan erbjuda ett lockande innehåll med olika sorters service och nöjen i toppklass blir kontorsplatserna i området mer attraktiva, det säger sig självt. Då kan ett område som Gårda bli en riktig nöjesdestination och knutpunkt.

För mer information om ESS Group och hur man tänker kring destinationsutveckling, besök gärna www.essgroup.se

Blandat nöjesutbud stärker marknaden

Det vi vill göra i Gårda är att skapa en nöjesdestination dit människor vill komma och umgås, slappna av och ha roligt. Det ska finnas rum att hyra, men vi vill tänka större än bara ett traditionellt hotell och skapa ett varmt vardagsrum som är öppet för alla. Vi planerar därför en livlig urban saluhall i bottenvåningen dit alla är välkomna att äta eller köpa med sig något gott hem. I huset tänker vi oss fyra, fem olika restaurangkoncept, musik, spa och en del med shuffleboard, gaming, pingis, biljard, escape rooms, karaoke … Det ska vara som att gå in på ett nöjesfält, och det är det som kommer krävas för att locka människor till Gårda. Ett traditionellt hotell med en lobby och reception räcker inte. Människor, oavsett om de är från London, Göteborg, Oslo, Borås eller Stockholm ska vilja stanna i minst 48 timmar och ha fantastiskt roligt, och vilja komma tillbaka. Det är vårt mål.

Att anordna möten eller konferenser på ett sådant ställe blir mer intressant än en traditionell anläggning som bara satsar på möteslokaler och representationsplatser. För att inte tala om att ha sitt kontor i huset. Vi gjorde på liknande sätt när vi utvecklade nöjesdestinationen Steam Hotel i Västerås, där ingen ville satsa förutom vi. Nu har marknaden där ökat med 23 procent, och vår ambition i Gårda är att överträffa oss själva. Jag tror att vi kan få se ett otroligt uppsving för alla som vistas i området.